Friday, December 30, 2016

Kingdom of Maroc & Spain.

Itinerary
P/S: Pls open link in new tab/ window for larger view.
P/S: Pls open link in new tab/ window for larger view.

Kos



P/S: Pls open link in new tab/ window for larger view.

Keseluruhannya, adalah dalam RM 10k jika termasuk makan, pengangkutan, cenderahati dsb.
Mungkin kos boleh dikurangkan lagi jika tiket KUL-CDG-KUL dan penginapan lebih murah. Atas sebab-sebab keselesaan dan privasi, aku memilih untuk tidak tidur di dorm dan tandas ada dalam bilik. ;-)


Ruang Penambahbaikan.

 1. Kalau boleh, jangan pergi hujung tahun ke Gurun Sahara sebab musim hujan. Paling lewat pun pegi November. Agak kecewa apabila "stargazing" tak seperti yang diharapkan. Mcm tgk bintang kat ruang angkasa rumah aku je. Wp tak hujan masa pegi hari tu, tapi langit berawan dan hujan diramalkan turun keesokkannya. Khabarnya, masa terbaik untuk "stargazing" adalah musim panas. 

Gambar ihsan Pakcik Google

2. Jangan balik ke Marrakech semula dari Merzouga/ Sahara. Buang masa sehari/ 7 jam perjalanan. Sebaiknya, terus ke Fez/ Rabat / Casablanca.
Gmbr sepanjang perjalanan...mcm kat Utah pun ada juga. 

3. Tidak berbaloi ambil "private driver". Dalam kes aku, aku terpaksa travel sendiri apabila partner terpaksa cancel di saat-saat akhir. Jadi, berdua je la dengan driver selama 3 hari. Driver pulak jenis yang skema...aku minta pasang radio pada hari kedua. Dia tanya juga, "U listen to Spanish songs?". Aku balas, "yeah, I love Enrique Iglesias song". "I have Enrique CD here". "Great!". Dia pun pasang...tp Enrique ntah apa ntah. Lps tu pilihan lagu berubah kepada lagu-lagu pilihannya, iaitu Oldies dan Syria/ Arab. Watever la...aku layan pemandangan lagi bagus.

Kalau korang travel sekurang-kurangnya 4 orang, ambil private driver akan menjadi sangat berbaloi.

Aku dan Driss

Jangkaan dan Realiti di Morocco

1. Jangkaan: Budak-budak mahupun orang dewasa Morocco terutama di kawasan medina (pasar) akan datang mengeremuni orang luar dan menjadikan mereka mangsa penipuan/ scammed/ peras ugut.
Realiti: Syukurlah itu tidak berlaku kepada aku sama sekali. Memanglah ada yag mendekati dan menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan atau barangan, tapi senyum dan berlalu pergi je la. Mereka akan faham yang kita tidak berminat.

2. Jangkaan: Elakkan memakai pakaian dengan warna yang terang kerana ia akan menarik perhatian orang tempatan sebab pakaian mereka kebiasaanya hitam. Seterusnya, anda umpan mudah untuk jadi mangsa peras ugut mereka.
Realiti: Pakaian mereka pun berwarna-warni juga. Dan mereka pun banyak kerja lain. Takde masa untuk memberi perhatian atau mengambil tahu pasal anda.

3. Jangkaan: Morocco sebuah negara yang kering dan jarang hujan.
Realiti: Hari pertama sampai kat Marrakech, penduduk sedang menyapu lumpur kat pintu rumah mereka. Di Chefchouen, setiap hari hujan gerimis dan di Fes, aku basah lencun dek basah sebab hujan. Mungkin juga sebab hujung tahun adalah musim hujan.

Basah lencun bergambar berlatar belakangkan Blue Gate, Fez.   

Tips:

1. Walaupun Euro dan Dirham (Dh) digunakan secara meluas kat Morocco, kalau nak untung, gunalah Dirham. Ini kerana Euro 1 = Dh 10.4+++. Tp, untuk memudahkan pengiraan, lokal hanya kira Euro 1 = Dh 10. Bermaksud, kita dah rugi 0.40 di situ. Faham tak?.

2. Risiko traveller solo untuk dicopet adalah lebih besar berbanding travel berdua ataupun lebih. Oleh itu, sentiasa berwaspada dengan beg sandang anda dan pastikan duit disimpan bukan di satu tempat sahaja. Manalah tau nasib tak baik, anda masih lagi mempunyai duit. Tapi, jangan sampai sendiri lupa pula selit duit kat mana.

Kat tangan, warna merah tu sebenarnya adalah poket duit. 
Mesti pencopet tak sangka aku ada simpan duit kat situ. 

3. Masa kat Spain ni la aku menyesal sebab tak belajar Spanish betul-betul di Universiti dulu. Leceh juga asyik guna translate app. Haha. Bukan semua tempat ada wifi. Bagi yang tahu berbahasa French dan Arab, ada kelebihan la semasa di Morocco.

4. Tau di mana Kedutaan Malaysia yang terdekat. Mana lah tau... pasport dicopet ke?.

5. Simpan salinan dokumen penting seperti pasport, IC, kad Kredit ke dalam bentuk sofcopy/ dalam email/ google drive. "Back-up" sekiranya dicopet.

6. Sediakan syiling. Huhu. Masa aku kat Madrid, aku terpaksa membawa syiling sebanyak Euro 45. "Vending machine" semua pun tak terima not 50. Syiling yang aku ada tak cukup Euro 5. Kad bank aku pulak aku tak activate kan hari itu...sbb aku pasti, takkan la 1, 2 hari pertama tu aku dah kehabisan duit. Aku activate kan seminggu kemudian. Nampaknya sangkaan aku meleset. Terpaksalah aku berurusan dengan staff kat stesen Metro tu untuk beli tiket Metro dengan not Euro 50 menggunakan password dia. Ka-ching ka-ching la duit syilig berbunyi setiap kali aku bergerak.

7. Takut travel solo?. Sebenarnya, kita tidak bersendirian. Kepada yang Muslim, ingat, Allah kan ada.


Tu je la. Akhir sekali, aku sertakan kompilasi gambar-gambar sepanjang 21 hari itu. Enjoy!.

Thursday, September 15, 2016

Mee Bandung, yang bukan berasal dari Bandung.

Hidangan untuk 10 orang.

Bahan-bahan:

* 1 kg mee kuning (dicelur dengan air panas dan tos kan )
* 5 -7 cawan air rebusan daging
* 3 sudu makan sos tiram
* 4 biji tomato
* Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
* Garam secukup rasa
* Minyak untuk menumis
* Sawi / Taugeh
* 1/2 cawan cili kisar/ boh

( Untuk dikisar/ tumbuk )
* 7 biji bawang merah
* 1 labu bawang putih
* 1/2 cawan udang kering/ ikan bilis
* 1/2 cawan kacang tanah yang telah digoreng/sangai

( Untuk direbus sehingga empuk )
* 1 cawan daging
* 2 biji kentang (dan kemudian dilenyekkan)

( Untuk hiasan )
* Hirisan daun sup
* Bawang goreng
* Cili jeruk
* Limau kasturi

[ P/s: Lain-lain perencah e.g ayam/ udang /sotong kering atau sayur lain, cthnya kubis boleh dimasukkan mengikut individual preferences ]

Cara memasak:

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air rebusan daging, daging, sos tiram, kacang tanah dan kentang lenyek. Tunggu sehingga mendidih. Tutup api.
4. Masukkan garam secukup rasa, tomato, sawi, taugeh dan telur.
5. Hias dengan bawang goreng, daun sup, cili jeruk dan limau kasturi.


Selamat mencuba. Nnt bgtaula hasilnya. Kalau tak keberatan, snap la gambar dan post kat ruangan komen. ;-)

Monday, July 18, 2016

Apple Pie Yammeh...

Nama resepi mestilah vavavoom...tp serius sedap dan senang la...Ni pun first time try, mjadi plak tu.

Gini la ghupa nyer bila sdh sedia di "ngap". 
Bahan untuk Inti
1. 6 biji Apple hijau (sebaiknya Granny Smith, sbb rangup. Dibuang kulit dan dipotong dadu).
2. 1/4 cawan brown sugar.
3. 1/4 cawan gula.
4. 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis.
5. 1/2 sudu makan tepung jagung ( yang sudah dicairkan dengan air )
6. 1 sudu mentega/marjerin.

Cara masak.
1. Panaskan mentega.
2. Masukkan brown sugar, gula, serbuk kayu manis, dan epal.
3. Agak2 dah mendidih dan apple dah layu, masukkan larutan tepung jagung.
4. Bila dah pekat, matikan api. Biarkan sejuk.


Cara membuat: 

1. Letakkan inti pada lapisan Puff Pastry.
2. Kelim bahagian tepi supaya melekat. (Boleh kelim mcm buat karipap/ tekan je guna hujung garfu).
3. Oleskan kuning telur pada bahagian atas puff pastry (untuk kesan 'dramatik' pada apple pie).
4. Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180'C terlebih dahulu.
5. Bakar pastry puff yang sdh siap selama 20 minit pada suhu 180'C. SIAP!.


Anda jg boleh mempelbagaikan penggunaan puff pastry. Sila rujuk kat sini.  

Nnt kongsilah hasilnya k.  Selamat mencuba!.

Sunday, April 3, 2016

Iceland: The Land of Fire & Ice.

Seperti orang lain juga, pada mulanya aku pun tak tau Iceland tu di mana. Tp, aku rasa mesti dekat-dekat dengan Finland, Greenland dan mesti di sekitar Eropah. Maka, mulalah aku meng'google'. Taraa.....

Iceland atau "Island".

Setahun yang lepas, sebelum kewujudan filem Dilwale, aku cuma tau pasal Blue Lagoon dan Hot Spring je kat Iceland ni. Itu pun, selepas layan blog 'Kenyalang Celup".

Filem Dilwale pun sebenarnya aku belum tengok lagi. Tapi aku sempat tengok Video Clip Gerua dan Janam Janam la. Haaa...baru la aku tau banyak tempat menarik kat Iceland ni. 3 bulan sebelum menjejakkan kaki ke sana, mulalah aku membaca sedikit sebanyak psl Iceland. Supaya tak lah bodoh-bodoh ikut orang je kan...

Oh ya, buat kali ketiga aku ikut rombongan Malaysian Explorers Club (MEC). Kos untuk tiket KLM: KUL-AMS (Amsterdam)-KEF (Keflavik)-AMS-KUL RM 4512.90. Ground Handling untuk 7H6M RM 2600.00 ( lps tolak 5% harga alumni dan harga kasih sayang dari pihak penganjur. Tq Abang AD <3 ), Mandi kat Blue Lagoon RM 170.00 (Euro 38.50). [Harga asal Euro 40.00 tp kami dapat diskaun sbb pergi dalam jumlah yang banyak- 26 orang yang mandi]. Jadi, jumlah keseluruhan RM 7, 282.90 ( tidak termasuk makan ).

Oklah, terus ke itinerary di hari kedua, 14/3/2016 ( sbb hari pertama sampai pun dalam jam 3.00 petang waktu tempatan. Gitu gini check-in hotel dah malam. Dan rehatlah untuk malam itu selepas 13 jam penerbangan dari KUL-AMS dan transit 8 jam kat Schiphol Airport, dan 2 jam 40 minit AMS-KEF). ZZzzzzz....

BLUE LAGOON. 

Nak book tiket ke, nak tau lebih lanjut psl Blue Lagoon ni, click website ni www.bluelagoon.com

Kita layan gmbr dulu.

 Dr blkg ke depan: Suhaida, Suhaiza dan Suhaila. Brp byk Sue la?. 
So, aku putuskan, biarlah aku dipanggil Yoyop (aka nickname aku).

 Antara produk yang dijual kat sini- Silica Mud. Kononnya baik untuk kulit muka. 
Sebab free, aku pun tenyehla tebal-tebal.  

 Ni view Blue Lagoon dari atas. Boleh order beverages dari bangunan berkaca tu. 

Nak turun ke air ataupun naik ke darat merupakan cabaran yang paling getir ketika berada di sini. Nak tau kenapa?. Sbb sebelum berendam, pengunjung kena mandi dulu untuk mengelakkan segala bahan kimia yang dipakai tidak ikut sama berendam ke dalam kolam. Kat "shower room" dan "changing room" ni korang akan lihat sesetengah minah saleh dengan selambanya berbogel. Awww...aku pulak yang malu bila ternampak parts yang "tidak patut dilihat". Dalam keadaan basah tu pulak, dgn hanya berbikini atau berbaju renang yang nipis, korang kena mengharungi angin kencang dan sejuk sampai ke tulang sebelum sampai ke kolam. Fuhhhhh.... SEJUK GILER!!!! Semua pun akan berlari-lari anak untuk masuk/ keluar dari kolam untuk mengelakkan kesejukan yang melampau itu. Selepas berendam selama sejam aku pun naik sbb jari jemari dah pun kecut.

Hari ni, tu je la aktivitinya. Plan mlm ni, nak tgk Aurora. Tp disebabkan cuaca agak mendung, no Aurora for tonight. :'(  ZZzzzz...

Hari ni (15/3/2016) kami pergi ke Thingvellir National Park, Gullfoss @ Gull Waterfall dan Strokkur Geysir.

THINGVELLIR NATIONAL PARK.

Ntah knp aku suka la tgk batuan dia tu. 

 Otw ke Oxararfoss @ Oxarar Waterfall.

Oxarar  Waterfall, boleh nmpk dari jalan. Jauh jg mnapak dari tempat parking kereta.

Sedikit fakta mengenai Thingvellir National Park: 
1) Disenaraikan sebagai Warisan Dunia UNESCO pada 2004.
2) Terdapatnya Tasik Thingvellir, tasik semulajadi terbesar di Iceland (berkeluasan 1,300 km persegi). 
3) Banyak acara penting yang melibatkan sejarah Iceland berlangsung di sini, antaranya penubuhan Parlimen sekitar 930 S.M, "adoption of Christianity" sekitar 1000 S.M, penubuhan Republic Iceland Moden pada 1944. 
4) Terletak di persimpangan dua lapisan tektonik yang mana sangat mudah dilihat berbanding tempat lain di dunia. 
Jelas kat sini menunjukkan lapisan tektonik (tembok batu) di kiri dan kanan aku. 

GULLFOSS @ GULL WATERFALL 

video

Trivia Gullfoss:
1) Terdiri daripada 2 air terjun. 
2) Ketinggian air terjun di bahagian atas ialah 11 m manakala air terjun di bawahnya berketinggian 20 m.
3) Gaungnya dianggarkan 2.5 km panjang dan 70 m lebar. 

STROKKUR GEYSIR

Air panas ini memancut setiap beberapa minit dan boleh mencecah sehingga ketinggian 70 m. 

video

That's it for today!.

16/3/2016: Another new beginning. Hari ni mrempit lagi. Destinasi, Jokursarlon Lagoon, Reynisfjara dan Dyrholaey. 

 Lengangnya jln dan takde pokok yg dapat diperhatikan. 

JOKULSARLON LAGOON

  Ais baru mula nak mencair. 
Nak naiklah atas ais ni, mcm Kajol & Shah Rukh Khan. 
Tp tak berani sbb ais ni sedang dihanyutkan ke laut. 

REYNISFJARA/ BLACK SAND BEACH 

 Nmpk familiar?. Kalu tak, tgk video clip Janam Janam. 

Kat sini la Shah Rukh Khan berlari2 anak, dgn camar putih berterbangan. 

video
 Video yg menunjukkan salah sebuah gua kat Black Sand Beach. 

Sblm ni aku ingatkan pasir pantainya yang berwarna hitam tu, tapi rupa2nya batu. Semakin mendekati laut, semakin kecil, semakin membulat (umpama biji kopi) dan semakin menghitam batunya. Ada juga kawan yang mengambil/ membawa balik batunya tu, sebab 'cute' tapi aku tak lah...mana tau ada penunggu batu hitam tu. Tak ke naya kalau aku terpaksa serah balik batu tu ke situ?. 

DYRHOLAEY 

 Panoramic view of Dyrholaey.

 Over-looking the Black Sand Beach. 

Dyrholaey telah diwartakan sebagai rizab semulajadi pada tahun 1978. Objektifnya adalah untuk memulihara landskap dan ekosistem kawasan itu, yang kaya dengan kepelbagaian spesies burung. 

17/6/2016. Byk2 hari spjg trip ni, rasanya hari ni sgt memenatkan. Knp?. Sbb memerlukan kudrat 4 kerat. Nasib baiklah aku "FIT EVERYWHERE!".

DC3 WRECK PLANE 

4 km pergi + 4 km balik = 8 km pergi balik berjalan kaki

 Inside the plane.

Gambar yg lejen sekali... Kajol versi Jawa. Perghhh...

Alkisahnya, kapal terbang DC US Navy ni kehabisan minyak dan terhempas pada tahun 1973. Nasib baiklah, kesemua penumpang terselamat. Selepas post-mortem, barulah didapati kapal terbang itu terhempas bukan disebabkan kehabisan minyak tetapi pilot itu yang tertekan suis tangki minyak yang salah. (Alahaiiiii...mcm ini pun ada ka?). 


SKOGAFOSS

Kat sini la air terjun dengan pelangi tu. Ada yang bertanya, "mmg sentiasa ada ke pelangi tu?". Untuk menjawab soalan tu, kita kena berbalik kepada prinsip Fizik. Pelangi terbentuk akibat pembiasan cahaya dalam titisan air seterusnya menghasilkan spektrum warna. Jadi, berbalik kepada soalan di atas, selagi ada cahaya matahari, selagi itulah pelangi dapat dilihat di sini. 

Ckp byk korang bukan hadam pun. Korang prefer tgk gambar kan?. Haha...Jom layan gambar sat noooo...

Tu pelangi nyer...

Aksi Kajol terussss....sungguh berguna shawl ini dibawa (Y)

 Korang bleh nmpk pokok ke tidak?.  

Terkombang kompis haaa lobang hidung mnapak sampai atas tu...
But the view up there... phew....just simply awesome!

SELJALANDSFOSS

Destinasi terakhir untuk hari ini. Memandangkan dah agak lewat dan gelap, kami dinasihatkan agar meluangkan hanya 10 minit kat sini. Oleh kerana nak berhabis bergambar dalam masa yang sekejap je, aku terlupa pulak memakai gloves. Kelam kabut turun dari kenderaan punya pasal. Cerita seterusnya bersambung.....
  
  Gmbr hadapan...sebelum basah lencun. 

 Lens kamera tgh basah lencun. 
Begitu la juga dgn orang yang melalui laluan ini utk ke bahagian belakang air terjun. 

Tangan yang basah, tanpa gloves. 
Fuhhh....my fingers were numb with cold.

Sampai satu peringkat, jari aku tak boleh press button kat selfie stick tu. Arghhh...sblm jari aku hypothermia, better lari masuk dalam kenderaan. Panas sikit!. Dan, berakhirlah cerita untuk hari ini.

18/3/2016. Hari terakhir sblm balik ke Malaysia esok. Sblm check-out, kami disajikan dgn pemandangan 'super cute' ini di halaman belakang hotel.

Bdk2 pra-sekolah sedang menjalani Pendidikan Jasmani.

Hari ni ronda2 sekitar Reykjavik, ibu negara Iceland. Bandarnya biasa je. Pandangan peribadi aku, gah lagi KL. Di sini, tak byk bangunan tinggi dan tak byk Mall.


 Sun Voyager Sculpture

Hallgrimskirkja church

Fish stew... ISK 2100 (RM 63). Asalnya aku nak makan Whale steak. Tp takde jual hari ni. 

 Jln2 cari souvenir. 3 Fridge Magnet je yg aku berkenan. 

 Kat Vikingaheimar. 

 and Viking wannabe. #Jangankecamsaya.

Tu je la rentetan sepanjang 7H6M sepanjang aku berada di Iceland. Antara benda yg aku nak habaq kat korg. 
1) Better korang cari souvenir kat Keflavik Airport. Harga lbh murah dan pilihan pun cantik2 berbanding kat town. 
2) Kalau taknak rasa air paip yang berbau sulfur atau berasa kentut (bak kata Norazlina Shariff), belilah mineral water/ bottle water. Harga 1 L yg aku beli adalah ISK 399 (lbh kurang RM 12.00). Mahal tak mahal?. 
3) Had laju di jalan raya ialah 90 km/j. Sendiri mau ingat sbb takde signboard hadlaju sepanjang jalan. Haha. Kami ditahan polis berikutan supir membawa 160 km/j. Tak gitu abg AD?. Nasib baik tak cerita kat balai. 
4) Tourist attractions semua pun percuma, kecuali Blue Lagoon. Kalau taknak mandi, tapi masuk ala2 YB melawat kawasan, kena bayar Euro 10. 
5) ISK (Icelandic Krona) ni susah dapat kat Malaysia. Korang tukar je kat airportnya. Lbh untung banding tukar kat Schiphol Airport. 
6) Beza masa 8 jam. 2,3 malam pertama, aku dapat tidur sekitar 4 jam sehari je sbb selalu tbangun tgh malam. 
7) Selama di sini, aku tak nmpk pokok. Hanya rumput kuning. Mungkin masa musim panas nanti, rumput kuning diganti oleh rumput hijau dan lumut. Mgkin sbb takde tanah. Tanahnya terdiri dari batuan halus dan kasar. 


Oklah. Semoga tulisan ini bermanfaat. Ada sebarang soalan, feel free to ask. Happy travelling. Happy Backpacking Guys.