Thursday, September 15, 2016

Mee Bandung, yang bukan berasal dari Bandung.

Hidangan untuk 10 orang.

Bahan-bahan:

* 1 kg mee kuning (dicelur dengan air panas dan tos kan )
* 5 -7 cawan air rebusan daging
* 3 sudu makan sos tiram
* 4 biji tomato
* Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
* Garam secukup rasa
* Minyak untuk menumis
* Sawi / Taugeh
* 1/2 cawan cili kisar/ boh

( Untuk dikisar/ tumbuk )
* 7 biji bawang merah
* 1 labu bawang putih
* 1/2 cawan udang kering/ ikan bilis
* 1/2 cawan kacang tanah yang telah digoreng/sangai

( Untuk direbus sehingga empuk )
* 1 cawan daging
* 2 biji kentang (dan kemudian dilenyekkan)

( Untuk hiasan )
* Hirisan daun sup
* Bawang goreng
* Cili jeruk
* Limau kasturi

[ P/s: Lain-lain perencah e.g ayam/ udang /sotong kering atau sayur lain, cthnya kubis boleh dimasukkan mengikut individual preferences ]

Cara memasak:

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air rebusan daging, daging, sos tiram, kacang tanah dan kentang lenyek. Tunggu sehingga mendidih. Tutup api.
4. Masukkan garam secukup rasa, tomato, sawi, taugeh dan telur.
5. Hias dengan bawang goreng, daun sup, cili jeruk dan limau kasturi.


Selamat mencuba. Nnt bgtaula hasilnya. Kalau tak keberatan, snap la gambar dan post kat ruangan komen. ;-)

No comments: