Hmmm...2 hujung minggu kebelakangan ni, penulis sibuk membuat persiapan raya. Sehari sejenis biskut, jadi minggu ni dah masuk 4 jenis biskut yang dah dibuat. Nama2 biskut penulis kurang arif la, tp ada biskut chocolate chips, white chocolate chips, raisin + oat dan cornflakes. Kakak penulis, Kak Uji yang mengadun, penulis tolong mana2 yg patut seperti mem'bentuk' adunan2 tersebut. Hehe.
Dan pagi tadi, kami membuat biskut cornflakes. Penulis membantu memarut kulit limau sunkist,
Kulit limau yg dah diparut + limau yg dah lunyai diparut.
dan mengkepal2 adunan sebelum dimasukkan ke dalam paper cup sblm dibakar di dalam oven.Ni resepinya.
1 kotak kecil Kellogs Cornflakes (diramas...ewwww. Mcm tak biasa kan?).
100 g mentega (lagi afdal kalau guna Dairy Wood Churns Butter. Lemak berkrim disukai ramai).
75 g gula ising.
125 g tepung jagung.
1 biji kuning telur.
2 biji kulit limau oren (tp lg byk lgi sodap. Pastikan tak dipaut sehingga lapisan putih. Pahit nnt adunan tu).
Sedikit esen oren.
Tepung gandum secukupnya.
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega + gula ising.
2. Masukkan telur.
3. Masukkan tepung jagung + kulit limau.
4. Masukkan cornflakes yg dah DIRAMAS.
5. Masukkan tepung gandum secukupnya.
6. Bulat2kan dan masukkan ke dalam paper cup.
7. Bakar di dalam oven ( 170 -180 degree Celcius selama 11 minit. Sblm tu, panaskan oven terlebih dahulu pada suhu yang sama selama lbh kurang 10 minit. )
Selamat mencuba...
Kalau si Yoyop boleh buat, takkanlah pembaca yg terer tak leh kottttt....Hehehe